Algemene informatie

Onderlinge communicatie tijdens een Multicam opname

Bij het maken van een amateur Multicam opname, bijvoorbeeld de registratie van een koor-opname met drie of meer camera’s worden de cameramannen of -vrouwen vrij gelaten in hun beeld-uitsnede en camera-bewegingen. 

Degene die het monteert kan daar grote problemen mee krijgen. 

Daarom wordt er meestal één camera zodanig ingesteld, dat deze een totaal-beeld geeft. Deze camera beweegt tijdens de hele opname NIET. De editor kan dan tijdens de montage ALTIJD terugvallen op deze camera, als alle camera’s toevallig net allemaal tegelijkertijd aan het pannen, inzoomen of scherp stellen zijn. 

Hoe mooi zou het zijn, als er één regisseur zou zijn, die relevante informatie aan de cameramannen zou kunnen geven. Zo in de trant van: Jan, nu inzoomen op de paukenist. Of: Just, nu een close-up van de violiste, want die begin zo aan haar solo. Uiteraard moet die regisseur precies weten wat er komt, en wáár het komt om de juiste aanwijzingen te geven. 

Maar hoe kan hij dat de cameramannen duidelijk maken?

In de tijd dat ik bij Westland Studio’s werkte, hadden we daar een (eigen bouw) systeem met headsets, zo’n koptelefoon met een microfoontje er aan vast, vlak bij je mondhoeken. Met kabels waren die allemaal met elkaar verbonden, en zo konden er aanwijzingen gegeven worden aan de man achter de camera of achter de volgspot. 

Ik heb geen idee, of dit soort systemen ergens te koop zijn, en wat de kosten hiervan dan zouden zijn. Maar ik kreeg gisteren een idee!

Is een programma als ‘Teams’ hiervoor te gebruiken? Iedereen heeft wel een Smartphone, en bij een iPhone wordt zelfs een oor telefoontje meegeleverd, waar ook een microfoontje bij zit, om hands free te kunnen bellen.  Als er nu een Teams-groep wordt gemaakt, waar alle cameramensen en een regisseur bij aangesloten zijn, dan kan er op die manier met elkaar gecommuniceerd worden! In de regel zal dit éénrichtingsverkeer zijn, van regisseur naar cameramannen, maar andersom kan ook. Tijdens een uitvoering kun je natuurlijk niet te veel praten als je in een volle zaal staat te filmen, en als je iets zegt moet dat natuurlijk met gedempte stem. 

Een cameraman kan bijvoorbeeld melden, dat zijn geheugenkaart vol is, of zijn accu leeg. De regisseur kan hier kan rekening mee houden, en een andere cameraman de opdracht geven om die shots te maken, die de tijdelijk uitgevallen cameraman zou maken. 

Het spreekt vanzelf dat in dit geval het beeld niet belangrijk is. De camera kan dus uitgeschakeld worden, hetgeen waarschijnlijk een positieve invloed heeft op de transmissie snelheid, en de smartphone kan in de binnen zak. Je hoeft er niet op te kijken. Als iemand iets te melden heeft, dan hoor je het wel!

Het lijkt me handig om dit eens met een aantal leden uit te testen! Wat vinden jullie van dit idee?

Met vriendelijke groet,

Jan de Bloois. 

Lid worden?

15 per jaar

 

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.