Nieuws

Werkgroep DaVinci Resolve

Laatste nieuws

Op 14 juni 2024 is Blackmagic Design met een EUROPEAN LIVE TOUR in Amsterdam waar DaVinci Resolve uitgebreid voor het voetlicht komt. Iedere geïnteresseerde is welkom! 

De aankondiging meldt: "See leading Hollywood post production artists including Dune: Part Two Colorist David Cole and Avatar: The Way of Water Colorist Tashi Trieu, alongside a packed programme of presentations, seminars, certified training and more!
This is an unmissable event for filmmakers, editors, colorists, and VFX artists with something for both new and experienced users of DaVinci Resolve. The DaVinci Resolve Live Tour is your chance to refine your creative skills, learn new techniques and get valuable insights from the best in the industry!"

Registreren kan via: https://www.eventbrite.co.uk/e/davinci-resolve-european-live-tour-amsterdam-tickets-891107284877

De toegangsprijs is € 50. 


DaVinci Resolve Nieuws

update 29 mei 2024 Intussen is DaVinci Resolve 19 Public Beta 3 uitgekomen. Onder meer is er nu ondersteuning voor content viewing in HDR op de User Interface for Windows. Meer informatie is te vinden op de download pagina via deze link 


Komende werkgroepactiviteiten

 De nieuwe data voor zowel de online bijeenkomsten als de fysieke bijeenkomst zijn bekend:

- woensdag 16-10-2024, 10:00 - 12:00 uur, online bijeenkomst BASIS

- woensdag 30-10-2024, 10:00 - 12:00 uur, online bijeenkomst VERDIEPEND

- zaterdag 23-11-2024, 9:30 - 13:00 uur, bijeenkomst op locatie (Amersfoort)


Recente werkgroepactiviteiten

Op de landelijke bijeenkomst op 20 april 2024 heeft de werkgroep bijdragen geleverd in de vorm van een Voice over tutorial, en direct na de middagpauze was de coördinator, Bert Verlinden, beschikbaar voor alle vragen die u maar had. 

Op 23 maart 2024, van 10.30 tot 15.00 uur, vond de laatste workshop plaats. Dit was geen online workshop, maar een fysieke bijeenkomst op locatie in Delden (Overijssel). De workshop was een groot succes, zowel inhoudelijk alsook door de ondervonden gastvrijheid. Ook in de toekomst zullen meer fysieke workshops worden gegeven.

Daarnaast waren er dit jaar twee online bijeenkomsten, bedoeld om DaVinci Resolve beter te leren kennen, zowel op basisniveau alsook verdiepend..

De data waren:

- woensdag 14 februari 2024 online bijeenkomst basis
- woensdag 28 februari 2024 online bijeenkomst verdiepend

Ook In het najaar zijn weer online bijeenkomsten voorzien.

In oktober 2023 werden door de coördinator Bert Verlinden, twee online workshops georganiseerd die beide toegankelijk waren voor alle gebruikers van Resolve, dus niet alleen de actieve gebruikers. De eerste bijeenkomst ging over de Cut Page en de tweede, meer in de diepte, over kleur. U kunt hierover meer informatie vinden op de pagina: Werkgroepen > DaVinci Resolve > Online bijeenkomsten. Hier staan ook de video opnamen van deze online bijeenkomsten.

Leden die interesse hebben in de online bijeenkomsten of in de workshops zijn van harte welkom. Geen deelnemer van de werkgroep DaVinci Resolve, maar wel interesse? Meldt u zich dan aan bij de coördinator Bert Verlinden. Zijn email adres vindt u in de ledenlijst, of gebruik anders het contactformulier.

 

Overzicht recente DaVinci Resolve Software updates

5 mei 2024: Zoals van BMD verwacht kon worden is intussen DaVinci Resolve 19 Public Beta 2 verschenen. Het gaat hier vooral om kleinere verbeteringen. 

12 april 2024: De al enige tijd verwachte versie DaVinci Resolve 19 Public Beta 1 is zojuist verschenen, met heel veel vernieuwingen, waaronder ondersteuning voor nieuwe AI (artificial intelligence, kunstmatige intelligentie) gereedschappen  en meer dan 100 andere verbeteringen, waaronder color grades en Fairlight AI.

 

De link voor alle updates en verdere informatie vindt u onder: www.blackmagicdesign.com/nl/support/

 

DaVinci Resolve of DaVinci Resolve Studio? 

DaVinci Resolve kent twee versies: de gratis versie DaVinci Resolve en de (eenmalige) betaalde versie DaVinci Resolve Studio. De technische verschillen tussen beide programma's beginnen groter te worden waardoor het steeds aantrekkelijker wordt de Studio versie aan te schaffen. Bij een Nederlandse wederverkoper kost een Resolve Studio versie ruim € 300, De licentie werkt via een dongle (usb) of een activeringscode. Studio updates zijn daarna levenslang en gratis, evenals die van de gratis versie trouwens. Een wat goedkoper alternatief is een nog nieuwe licentie overnemen van een andere gebruiker, bijvoorbeeld van iemand die een gratis extra licentie kreeg bij de aanschaf van nieuwe hardware product, Vooral via ebay.de (of ebay.nl) zijn er vaak interessante mogelijkheden, ofwel via bieden dan wel via een directe aankoop. Ook voor deze, van derden gekochte nieuwe licenties, geldt: levenslang gratis Studio updates. Zelf heb ik goede ervaringen met zowel ebay.de als ebay.nl. Ebay aankopen zijn bovendien verzekerd als met paypal wordt betaald.

Blackmagic Design geeft het volgende aan voor de verschillen tussen de gratis (public) versie en de Studio versie: 

De gratis DaVinci Resolve 17 bevat dezelfde hoogwaardige verwerking als DaVinci Resolve Studio en kan mediabestanden met een onbeperkte resolutie verwerken. Het beperkt de mastering en output van projecten echter tot Ultra HD-resoluties (4k) of lager. De gratis DaVinci Resolve versie ondersteunt slechts één verwerkings-GPU op Windows en Linux en 2 GPU's op de nieuwste Mac Pro.

Als je functies nodig hebt, zoals ondersteuning voor meerdere GPU's, 6K-output of hoger, motion blur-effecten, temporele en ruimtelijke ruisonderdrukking, de-interlacing, HDR-tools, cameratracker, meerdere Resolve FX, 3D stereoscopische tools, rendering op afstand, een externe databaseserver en samenwerkingstools waarmee meerdere gebruikers tegelijkertijd aan hetzelfde project kunnen werken, dan is een upgrade naar DaVinci Resolve Studio nodig.

 

 


Ton Smit stuurde een interessant artikel over een vergelijking tussen DaVinci Resolve en Adobe Premiere. De conclusie is dat Resolve 16 de vergelijking met Premiere zeker aan kan:

https://www.engadget.com/davinci-resolve-versus-premiere-pro-132803785.html 

 

Werkgroepactiviteiten

Op onze Werkgroep-pagina van de Video Tutorials, geeft de "Introductie tot Blackmagic Design DaVinci Resolve" u de achtergrond van dit montageprogramma en hoe u dit downloadt. Van een aantal van de daaropvolgende tutorials wordt voor niet-leden alleen het eerste deel getoond om aan te geven wat u kunt verwachten van de complete tutorials. Met deze serie tutorials kunt u zich snel thuis voelen in dit programma, en met succes uw eerste video's monteren. Deze tutorials gelden ook voor Resolve 15 en 16. Leden die met DaVinci Resolve werken.of dat willen gaan doen worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan de activiteiten van de werkgroep. Een mailtje is voldoende. 

Vervolg-tutorials zijn beschikbaar en worden voortdurend aangevuld. Deze worden allereerst op onze bijeenkomsten in De Bilt gepresenteerd. En als er over specifieke onderwerpen vragen zijn, kunnen leden van de vereniging die kenbaar maken en zullen, waar mogelijk, daarop gerichte tutorials worden gemaakt.

Eind januari 2020 vond onze eerste DaVinci workshop plaats, geleid door Bert Verlinden, over het gebruik van de X-Rite ColorChecker Passport, en de Datacolor SpyderCheckr 24 color charts, waarmee de kleuren van video's met verschillende belichting, of gemaakt met verschillende camera's, op eenvoudige wijze teruggebracht kunnen worden naar de oorspronkelijke kleuren. Beide kaarten bleken hetzelfde goede resultaat te geven. Ook werd aandacht besteed aan verschillende manieren om de belichting aan te passen, en een aantal technieken om ook zonder color charts de kleuren in orde te krijgen. Verder zagen we hoe een eenmaal bepaalde instelling voor kleurcorrectie kan worden opgeslagen zodat die ook op andere clips, of zelfs de hele tijdlijn, kan worden  toegepast.

Als u geinteresseerd bent in deelname aan DaVinci Resolve workshops, online en/of fysiek, neem dan contact op met Bert. Zijn emailadres staat in de ledenlijst.

  

Videopakket DaVinci Resolve

DaVinci Resolve (voluit: Blackmagic Design DaVinci Resolve) is een zeer interessant montageprogramma voor de videobewerker die op semi-professioneel of professioneel niveau bezig is. Er zijn twee versies, een betaalde en een versie die geheel gratis is! De laatste is voor de semi-professionele video-amateur ruim voldoende. Verder zijn er ook een groot aantal plugins, eveneens gratis, van andere producenten op internet te vinden, voor aanvullende beeld- en geluidseffecten. Ook de updates van DaVinci Resolve zijn gratis, zowel voor de betaalde als de gratis versie. Inmiddels zijn we bij versie 18. Het programma is goed toegankelijk, waardoor het voor de serieuze video-amateur zeer geschikt is, zelfs bij een beperkte kennis van de Engelse taal. Hierdoor kan de leerperiode relatief kort zijn. Alle DaVinci Resolve software is te downloaden vanaf:  

www.blackmagicdesign.com/nl/support/ 

Via deze link zijn ook een aantal achtergronddocumenten gratis te downloaden met o.a. de uitbreidingen en verschillen ten opzichte van eerdere versies, ondersteunde codecs, etc., en ook het onlangs verschenen en zeer uitgebreide Reference Manual voor de laatste versie 18.

DaVinci Resolve stelt wel eisen aan het RAM geheugen (minimaal 8Gb) en de grafische kaart (GPU vereist). Het programma is 64bits en werkt zowel onder Windows, op de Mac als onder Linux. Uit ervaring weet ik dat ook een Windows i3 computer, mits met een geschikte videokaart en voldoende RAM, probleemloos werkt met Resolve, zij het wat minder snel dan een i5 of hoger.

Alfred de Gier

Lid worden?

15 per jaar

 

Kijk ook eens bij:

           nova

     Nova videofilmers

 

 

    Ons privacybeleid

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.