Nieuws

De werkgroep Final Cut Pro is helaas niet meer actief.
 
Deze pagina blijft wel staan met de huidige informatie, maar wordt op dit moment niet meer actueel gehouden. 

 

Toegevoegd 17-5-2023

 

Final Cut Pro (en Logic Pro) komen naar de iPad

 Het zal de gebruikers van Final Cut Pro vast niet ontgaan zijn. Als je de gebruikelijke kanalen een beetje volgt, zoals specifieke Facebook groepen of een website als iCulture, dan weet je het al: Final Cut Pro is er nu ook voor de iPad. Niet elke iPad. Op mijn bijna 5 jaar oude iPad, waar LumaFusion het prima op doet, gaat het niet werken. In plaats van zelf een heel verhaal te gaan schrijven over de mogelijkheden, onmogelijkheden en de prijs, volsta ik hier met het plaatsen van een link naar een prima artikel op de Nederlandstalige site iCulture. Filmpes zijn er ook al in overvloed te zien. Zoek binnen YouTube maar eens naar 'Final Cut Pro iPad'. Dit is er één van! Het programma is niet voor mij. Ik ga er geen nieuwe iPad voor kopen. Zelf zou ik dan eerder een MacBook Pro kopen, want dan kan ik ook Motion blijven gebruiken. En ik hoef niet een 'nieuw' programma te leren, hoewel ik denk dat ik met ruim 10 jaar ervaring met Final Cut voor de Mac en ruim vier jaar ervaring met monteren op een iPad (LumaFusion) het programma snel onder de knie zal hebben. Maar ook het betalen van een maandelijks of jaarlijks bedrag houd me tegen. Maar mooi is het wel!

Een goed artkel over dit onderwerp in het Engels las ik HIER

Logic Pro is de 'grote broer' van GarageBand. Ook dit programma is er nu voor de iPad. Voor mijn doel zijn de mogelijkheden van GarageBand echter voldoende, dus ook met dat programma ga ik niet switchen. Eigenlijk ben ik best conservatief!  

Tot ziens! Jan de Bloois.

 

Toegevoegd 13-3-2023 

 

Twee nieuwe FCP Tutorials

 

Voor de bijeenkomst op 15-4-2023 in De Bilt had ik in principe 3 tutorials klaar. Door het volle programma is er echter maar tijd om er één van FCP (en de andere edit programma's) te laten zien. Het zou jammer zijn als je die andere twee zou moeten missen. Daarom heb ik die twee op mijn eigen YouTube kanaal gezet, maar wel voorzien van het bekende Intro en Outro van Videobewerkers.

Het eerste filmpje gaat over de zeer universele  Build In/Build Out titel generator van FCP. Titels moeten natuurlijk een kleur hebben, en dat laat ik ook terloops zien. Er is echter veel meer over de kleurkiezer te vertellen.

Dat doe ik dus in een apart filmpje, genaamd De MacOS kleurenkiezer. In dit filmpje gaat het alleen over de zogenaamde Solid kleuren, dus één effen kleur. Je kunt namelijk ook een kleurverloop maken. Niet slechts een verloop van één kleur naar een andere, maar veel meer kleuren. Maar dát is iets voor een andere tutorial, want ook daar is weer veel over te vertellen.

De tutorial die op 15/4 vertoond zal worden gaat over het onthullen van een titel, zowel in een stilstaand beeld, een foto dus eigenlijke, maar ook in een bewegend beeld. Iets meer werk, maar zeer goed mogelijk. Je zult het zien!

Tot ziens op 15 april! Het gaat weer een interessante dag worden.  

 

 

Toegevoegd 7-1-2023

Het maken van een multicam montage in FCP

Het maken van een multicam montage in FCP gaat heel erg mooi. Ik heb er een eBook over geschreven. Ik behandel niet alleen de montage, maar ook wat er aan vooraf gaat. Het voordeel van een eBook boven een pdf bestand is het kunnen toevoegen van audio en/of video fragmenten. 

Het eBook is gratis te downloaden in Apple's eBook Store, en te lezen in de Boeken App op je Mac of iPad, en zelfs op je iPhone. 

De link is 

https://books.apple.com/nl/book/film-multicam-montage-v1-1/id6445319664

Succes!

Jan de Bloois

7-1-2023

 

Toegevoegd 15-8-2022

 

Enkele leuke tips van Larry Jordan

Als het over Final Cut Pro gaat is de Amerikaanse Larry Jordan wel één van mijn 'goeroes'. Hij weet er heel veel van, en legt in zijn video's de dingen op een heldere en nuchtere wijze uit. Echter ook zijn geschreven tips zijn het lezen meer dan waard!

Ik sta op een mailing list, die ik regelmatig van hem krijg. Van de week ontving ik deze. Bij behandelt hier enkele leuke effecten, die standaard in FCP zitten, al zitten ze soms een beetje 'verstopt'.

Hier de link naar zijn verhaaltje.

https://larryjordan.com/articles/final-cut-pro-very-cool-but-very-hidden-effects/

 

 

 

Toegevoegd 26-4-2022

Geslaagde eerste bijeenkomst

 

Zaterdag 21 mei was de eerste ‘live’ bijeenkomst van de werkgroep FCP van videobewerkers.nl 

De samenkomst vond plaatst bij medelid Bert Verlinden in Leusden. Via datumprikker.nl was een datum gevonden waarop de meeste leden konden komen. Helaas konden twee mensen, die wel zouden komen, toch niet aanwezig zijn: Joop Topma, omdat er iets anders tussen kwam, en Franka Stas, die helaas door Corona geveld is. Beterschap, Franka! Aanwezig waren derhalve Bert Verlinden, Cees Gouda, Fred Brave, Martin Strelitski, Ron Sebok, Ruud Hendriks, Theo van Laar en Willem Roos. Sorry als ik hier een naam vergeten ben! Een uitgebreid verslag kun je binnenkort hier lezen. 

 

Toegevoegd 16-4-2022

Geslaagde ledendag in De Bilt

Beste FCP Editors!

Het was een geslaagde dag in De Bilt. Van het mooie weer, wat hier vlakbij gemaakt wordt, hebben we gelukkig niets gemerkt!

De opkomst was goed, en de sfeer nog beter. We liepen vlot door de lange lijst met agendapunten heen. Daarna werd de eerste reeks tutorial filmpjes vertoond. Mijn bijdragen, twee filmpjes over Final Cut Pro, werden kort voor de middagpauze vertoond. In de pauze had ik aardig wat belangstelling bij mijn 'stand'. Dat ging na de pauze nog een half uur door. Vervolgens werden er nog meer tutorial filmpjes vertoond van andere montage pakketten. De kwaliteit van de filmpjes was wisselend. 

Na het afsluiten van de dag door de voorzitter was er nog steeds belangstelling voor zowel FCP als mijn kleine maar dappere MacMini. De twee filmpjes die ik heb laten zien heb ik zojuist op 'Openbaar' gezet. Hier de link naar de tutorial pagina van deze website:

Twee nieuwe FCP Tutorials van Jan de Bloois

 

Toegevoegd 13-4-2022

FCP Tutorials, U vraagt, wij draaien!

Beste FCP Editors!

Via een mailbericht aan alle leden heb ik pas gevraagd, aan welke tutorials het meest behoefte is. Ik vind het leuk om te maken, en door er zo 'diep' in de duiken leer ik er zelf ook van!

Ik mocht aardig wat reacties ontvangen, ook al hebben we (nog) niet heel veel FCP gebruikers bij deze groep. We zijn dan ook pas laat begonnen!

Lang verhaal kort: hier is om gevraagd:

  • 'Roles' en 'Lanes', wat zijn het en wat kun je er mee?
  • De samenwerking van FCP met de Foto's App
  • Alleen de 'audio' gebruiken van een Clip met beeld én geluid.
  • Hoe werkt de 'Tracking' optie in de nieuwste versie van FCP?
  • Kleurcorrectie
  • Geluid bewerking
  • Muziek onhoorbaar lassen
  • Muziek op lengte maken
  • Ingebouwde effect geluiden
  • Multicam montage

Zowel de onderwerpen Kleurbewerking en Multicam montage lijken Bert en mij bij uitstek geschik voor een live bijeenkomst, binnenkort te organiseren.

De hierboven genoemde onderwerlpen die met 'geluid' te maken hebben, kan ik proberen samen te vatten in één tutorial. Ik ga er mee aan de slag!

Wat 'basiskennis' over het hoe en wat is natuurlijk nooit weg, voordat ik iets ga vertellen over 'geluid bewerking'. Een tijdje terug kwam ik een Engelstalige tutorial tegen, waarin de begrippen als 'sampling' en 'bitrate' duidelijk met animaties uitgelegd worden. Ik vond die tutorial zó goed, dat ik er een Nederlandse tekst bij ingesproken heb.  

Ik raad ELKE video editor aan, hier eens naar te kijken en te luisteren. Dus niet alleen FCP gebruikers, maar IEDEREEN. De link: https://youtu.be/--SB1XGPC4I

 

 

Toegevoegd 11-4-2022

Bijeenkomst 16-4-2022 in De Bilt

Beste FCP Editors!

Het is weer bijna zover, de 'live' bijeenkomst van videobewerkers.nl! Hebben jullie je al aangemeld?

Mijn vrouw en ik hebben voor het eerst 'ondervonden' hoe het is om als pensionada de wintermaanden door te brengen in een (kleine) camper in het zuiden van Spanje en Portugal. 24 januari zijn we vertrokken, en we zijn 60 dagen weg geweest. Het is ons prima bevallen! Zelf had ik het nog wel een maandje vol gehouden, maar mijn vrouw wilde toch wel weer eens naar huis. 

Uiteraard heb ik gefilmd onderweg, en foto's gemaakt. Ik heb voornamelijk gefilmd met mijn DJI Osmo Pocket. Een HD camera, zo klein als een Bounty, met een 3-assige gimbal. Ook heb ik een keer of 10 mijn drone opgelaten. Deze heeft een vergelijkbaar cameraatje aan boord. Een deel van de opnames heb ik aan boord van de camper gemonteerd. Niet met Final Cut, want ik heb helaas geen MacBook Pro, die vind ik te prijzig. Maar de iPad gaat wel mee op reis. Ik had niet overal een goede WiFi verbinding, maar enkele filmpjes heb ik tijdens te reis op YouTube gezet. Ze zijn te zien op mijn videokanaal

Op die iPad gebruik ik het pakket Luma Fusion, wat ik nu al ruim drie jaar gebruik, en waar ik zeer tevreden over ben. Ik heb geen idee hoeveel Nederlandse gebruikers dit programma gebruiken. Er is een behoorlijk actieve gebruikersgroep op Facebook, waar ik uiteraard lid van ben. Ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat Videobewerkers ooit een werkgroep krijgt voor dit programma. Wat er met dit programma kan is ongelofelijk. Als die montage power op een simpele iPad, en het programma kost rond de €30. Wat ik echter jammer vind, is dat er geen videoscopes op zitten. Je kunt wel kleurcorrecties uitvoeren, maar allemaal 'op het oog', er is geen gereedschap om de kleuren te meten. Veel gebruikers vragen om 'speed ramp' mogelijkheden, of allerlei fancy dissolves, maar ervaren filmers weten, dat de beste overgang een harde las is..... En een speed-ramp..... Final Cut heeft die optie, maar ik gebruik het zelden of nooit.

Maar goed, we zijn weer thuis, en de rest van het materiaal ga ik met FCP monteren. De afgelopen tijd heb ik enkele tutorials gemaakt, die op 16-4 vertoond zullen gaan worden in De Bilt. Uiteraard neem ik mijn M1 MacMini weer mee, mijn verlichte FCP toetsenbord, trackpad en monitor. Een een paar luidsprekertjes. Thuis heb ik een paar geweldige Philips MFB 544 luidsprekerboxen. Kenners weten wat een MFB luidspreker is!  Die zijn echter een beetje zwaar om mee te nemen. Maar ik heb een best aardig klinkend setje, twee kleine speakertjes plus een subwoofer, ooit voor €25 via Marktplaats gekocht. Wat ik ook meeneem is een USB microfoon (Zoom H2) en een microfoon statief. Kortom, als je vragen hebt over FCP, of desnoods een ander Apple programma: kom naar De Bilt! Tot zaterdag!

 

Toegevoegd 4-1-2022

De Beste Wensen voor 2022

Via deze weg wens ik alle filmers een gezond en creatief 2022!

Tevens spreek ik de hoop uit, dat er wat meer activiteit zal zijn bij de leden. Eerlijk gezegd schrik ik een beetje van het aantal vragen die hier gesteld worden, waar door NIEMAND een reactie op wordt gegeven! Een on-line groepering als deze staat of valt bij de input van de leden! Is iedereen in winterslaap? Te druk met andere dingen? Of weet men geen raad met de vraag? Ik heb hier al heel wat dingen gepubliceerd, in een poging van de Final Cut Pro Werkgroep de meest levendige groep te maken van videobewerkers. Maar het is, of ik aan een dood paard trek. Ik weet niet, of ik dit nog lang leuk ga vinden. Er is meer 'aan de hand' in de Nederlandse FCP groep op Facebook, waar ik ook lid van ben. Dus mensen, kom op! Laat zien waar je mee bezig bent, zet je filmpjes waar je een vraag over hebt op YouTube, en plaats hier de link! En als je niet weet, hoe je een filmpje op YouTube zet, VRAAG het hier dan! En als je niet weet, hoe je een YouTube of Vimeo account aanmaakt, VRAAG het hier dan! Maar doe niet net, alsof je er niet bent! Kan ik op jullie rekenen?

 

Toegevoegd 26-12-2021

Bent u vastgelopen met Final Cut?

Of heeft u géén idee, hoe u moet beginnen? Vraag het dan aan uw mede-werkgroepleden! Ik heb geen idee van de FCP-bekwaamheden van de leden van deze groep. En of er daarvoor al montage-ervaring is opgedaan met andere NLE-pakketten. NLE pakketten? Wat is dát nou weer? NLE staat voor Non Lineair Editing, een vorm van monteren waarbij het orignele materiaal onaangetast blijft. Eigenlijk dus alle videomontagepakketten, waarmee wij tegenwoordig werken. Meer weten? Kijk dan op Wikipedia! Mijn eigen 'voorland' is iMovie. Daar heb ik ongeveer 6 jaar mee gewerkt, vanaf 2002, toen ik met deze mooie hobby begon. Lang daarvoor ben ik wel eens in aanraking gekomen met Super 8 film, en voor een oom, die een groepsreis naar Israël had gemaakt heb ik al zijn 3 minuten filmspoeltjes tot één geheel gesmeed. Of geplakt, liever gezegd. Hij was zeer blij met het resultaat. Gelukkig heeft hij niet gezien, hoeveel er van zijn dure Super 8 materiaal in de prullenbak was beland! Maar het gaat tenslotte om het resulataat! En dat is nog steeds zo! Monteer je clips tot een verhaal. Kill your darlings! Bekijk elk shot nauwkeurig op kleurcorrectie en belichting. Besteed aandacht aan het geluid, en de geluidsovergangen. Kan het beter? Meestal wel! Leg de lat hoger voor jezelfd. De familie vindt het meestal prachtig wat je maakt. Maar ben je er zelf tevreden over? Als je beter wilt worden, laat je werk dan aan anderen zien, die een kritisch en opbouwend geluid te durven geven.

Ik ga zo beginnen aan een kleine tutorial. Die gaat over het gebruikt van .psd bestanden in Final Cut. Een .psd bestand is een foto, maar opgeslagen in het formaat waar Photoshop mee werkt. Maar ook andere fotobewerkings-software kan er mee overweg. Het bijzondere van dit bestand is de lagen-structuur, en het feit, dat delen van lagen doorzichtig kunnen zijn. Final Cut kan zulke bestanden importeren, en zowel de lagen als de transparantie blijven hierbij intact. En dat opent vele creatieve mogelijkheden. Elders op deze site heb ik eerder deze week al een voorbeeld gepubliceerd. Het regende recties.... nul komma nul. Ik hoop dat er het komende jaar wat meer leven in deze groep komt. Ik kan me niet voorstellen, dat iedereen met zijn winterslaap bezig is..... Prettige Jaarwisseling!

 

Wie is uw coördinator eigenlijk?

Eigenlijk zou het wel logisch zijn om het zo te doen, maar niemand doet het zo. En daarom doe ik het wel. Wat? Een kleine AV serie maken over..... mezelf! Waarbij AV staat voor Audio Visual. Geluid, en beeld. Onze hobby dus. Geen complete levensloop, maar zomaar wat feitjes. Zodat jullie mij een heel klein beetje beter leren kennen. Hier staat het!

 

Eerste bijeenkomst FCP gebruikers staat vast!

 

Dank zij de handige website www.datumprikker.nl én het aanbod van Bert Verlinden, één der groepsleden, staat de eerste 'live' bijeenkomst van deze nog jonge groep (binnen videbewerkers dan....) vast. De datum waarop de meeste leden konden komen is 24 november 2021, van 10.00 tot 15.00 uur, en de lokatie is Bitterschoten 12 in Leusden. Als je FCP op een laptop hebt staan, neem deze dan gerust mee.

Mocht je momenteel een probleem hebben met een project waar je mee bezig bent, dan kun je dit gelijk laten zien. Als je gerichte vragen heb kun je deze bij mij inleveren, liefst via mail. Mijn mailadres staat bij de ledenlijst. Of klik hier. Tot ziens in Leusden. Klik hier voor het adres in Google Maps. Op die site kun je ook de makkelijkste route vinden. 

Met vriendelijke groet,

Jan de Bloois

 

Final Cut Pro nieuws

 

Final Cut Pro wordt vanaf nu ook binnen Videobewerkers.nl ondersteund!

In de digitale voorjaarsbijeenkomst van 24 april 2021 hebben we binnen Videobewerkers.nl besloten de werkgroep Final Cut Pro op te richten. Deze werkgroep, die zal bestaan uit de actieve gebruikers van Final Cut Pro, zal ondersteuning bieden in het gebruik van dit pakket (alle versies), Motion en Compressor. Regelmatig is de behoefte geuit om ook dit Apple-pakket te ondersteunen, wat prima past binnen de doelstelling van Videobewerkers.nl.

Door de komst van de goedkopere en krachtige M1-computers is een Mac voor een grotere doelgroep bereikbaar geworden. Final Cut Pro (FCP) is een niet-lineair videobewerkingspakket om video mee te monteren. Het is enkel beschikbaar voor de Mac en wordt ontwikkeld door Apple.

Uniek aan FCP is de “magnetische tijdlijn”, waardoor het werken met verschillende sporen niet meer nodig is. Wel wennen als je van een traditionele editor overstapt, maar daarin kan de werkgroep je helpen. Inmiddels hebben we ook een Final Cut Pro sectie geopend op ons forum. Alle FCP gebruikers zijn van harte welkom binnen onze vereniging waarbij we hopen op een actieve deelname binnen de werkgroep. Is uw interesse gewekt? Wordt dan lid door u via de menuknop Lid worden in te schrijven.

Met vriendelijke groet,

Jan de Bloois, coördinator Werkgroep Final Cut Pro.

Lid worden?

15 per jaar

 

Kijk ook eens bij:

           nova

     Nova videofilmers

 

 

    Ons privacybeleid

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.